Znaczenie diety w profilaktyce nowotworowej

Coraz częściej mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta antynowotworowa, która to zapobiega w wielu przypadkach chorobom nowotworowym, a dietetycy, którzy zalecają taka dietę, są przekonani, że jest ona ważnym czynnikiem chroniącym nas, nawet jeżeli jesteśmy obciążeni genetycznie podwyższonym ryzykiem. Chociaż staramy się spożywać wiele warzyw i owoców, ponieważ zawierają one wiele witamin i mikroelementów, to jednak w procesie ich uprawiania produkty te są zanieczyszczane poprzez środki ochrony roślin oraz pestycydy. Dlatego też owoce i warzywa są jak najbardziej wskazane, jednak musimy wybierać te z pewnych źródeł, które są uprawiane ekologicznie oraz myć je dokładnie za pomocą gorącej wody. Niektórzy lekarze są zdania, że spożywanie surowego mięsa może być szkodliwe, ponieważ zawiera niebezpieczne bakterie, które mogą odpowiadać za rozwój części nowotworów. Chociaż ryby są bardzo zdrowe i zawierają wskazane tłuszcze, to jednak nie powinniśmy spożywać ich zbyt często, szczególnie jeżeli chodzi o śledzie i tuńczyki, ponieważ podczas długiego życia zbierają i kumulują w sobie metale szczęście. Zalecane produkty, które mogą nam pomóc w profilaktyce antynowotworowej to między innymi: granaty, kurkuma, zielona herbata oraz czosnek i cebula. Wybierajmy również produkty razowe, zarówno jeżeli chodzi o pieczywo jak i makarony czy też brązowe ryże. Im mniej przetworzona żywność tym lepiej służy naszemu organizmowi oraz lepiej chroni nasze organy przez ewentualnym zachorowaniem na raka.