Wody smakowe i ich miejsce w diecie

Nie od dziś wiadomo jest, że wiele osób ni lubi zwykłej wody, która nie ma ani smaku, ani zapachu. Z myślą o takich osobach zaczęto produkować wody smakowe. Teraz można kupić mineralkę o smaku truskawkowym, cytrynowym, jabłkowym, pomarańczowym, gruszkowym itp. Wody smakowe stały się bardzo popularne wśród konsumentów i na stałe zagościły w diecie wielu ludzi. Tymczasem trzeba na nie uważać, szczególnie jeśli ktoś ma problem z wysokim poziomem cukru we krwi bądź boryka się z nadwagą. Otóż wody takie nie są już naturalne. Otóż dodaje się do nich cukier, więc w przeciwieństwie do zwykłej wody, zawierają sporo kalorii. Co więcej smak nie pochodzi od naturalnych owoców, tylko z koncentratu. Taką wodę trzeba już czymś zakonserwować, więc lista sztucznych składników się wydłuża. Napis na butelce mówiący, że jest to woda mineralna jest tylko chwytem marketingowym. Tak naprawdę jest to nie najzdrowszy napój. Lepiej poszukać sobie innych sposób na polubienie wody mineralnej. Można dodać plasterek cytryny, który orzeźwia i daje fajny posmak. Kolejny trick to listki świeżej mięty. Natomiast jeśli ktoś jest szczupły i nie musi liczyć kilogramów, to może sobie dodać trochę miodu. Te sposoby są całkowicie naturalne, więc lepiej wyjdą nam na zdrowie niż wody smakowe. Nawet koszt tych dodatków jest o wiele niższy niż wody ze sztucznym aromatem.