Witaminy w naszej diecie zimą

Zima jest czasem kiedy odporność naszego organizmu spada, a właśnie wtedy potrzebujemy jej bardziej niż zwykle i często szukamy sposobów aby dostarczyć naszemu organizmowi jak najwięcej witamin, w tym trudnym okresie. Często zastanawiamy się gdzie powinniśmy szukać witamin, czy zdecydować się na te z apteki czy też szukać ich w sklepach spożywczych, jednak co zrobić, gdy tak niewiele świeżych warzyw i owoców mamy dostępnych. Powinniśmy wybierać te warzywa, które możemy kupić świeże, jednak nie bójmy się też korzystać z mrożonek, ponieważ mrożone warzywa i owoce podczas procesu zamrażania tracą bardzo niewiele swoich witamin i minerałów. Dzięki temu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednak powinniśmy też zwracać uwagę na nasz metabolizm, aby go pobudzić powinniśmy zmienić pieczywo pszenne na razowe, tak samo ryż i makarony, oprócz tego warto jest do naszego jadłospisu różnorodne kasze, które są źródłem zdrowia dla naszego organizmu. Szczególnie zimą musimy dbać o odpowiedni poziom wapnia, które znajdziemy w mleku, śmietanie, jogurtach oraz twarogach i serkach wiejskich, również dobrze jest zimową porą przyjmować witaminę D3, która jest ważna dla naszych kości i zębów. W taki sposób zapewnimy zdrowie i odporność naszemu organizmowi, a wiosnę przywitamy pełni energii i siły.