Węglowodany w naszej diecie
Pieczywo, mąka, cukier, makarony – oto główne źródła węglowodanów. A czym one są? Najprościej rzecz ujmując, cukrami, które spożywamy w wielkiej ilości każdego dnia. Glukoza i fruktoza to cukry proste, skrobia i celuloza – złożone, wszystkie wchodzą w skład grup węglowodanów. Są nam niezbędne do życia, powinniśmy jednak jeść je świadomie, bo zła dieta węglowodanowa prowadzi do nadwagi. Nadmiar węglowodanów może sprzyjać otyłości i cukrzycy, powoduje także problemy z układem pokarmowym, głównie powodując zaparcia. Ponieważ węglowodany są podstawowym składnikiem diety przeciętnego człowieka, warto wziąć pod lupę, co i jak tak naprawdę jemy. Tak zwane węglowodany nieoczyszczone są dobre dla naszego organizmu. Znajdują się w ciemnym pieczywie, pełnoziarnistym, żytnim i razowym, w ciemnym ryżu, makaronie, kaszy i warzywach. Te produkty bogate są w błonnik, który usprawnia działanie układu pokarmowego. Złe węglowodany to cukier, słodycze, biały ryż i pieczywo, słodycze i przetwory. Unikajmy także napojów gazowanych, źródła cukru i skrobi. Węglowodany oczyszczone to produkty już przetworzone, które nasz organizm lubi magazynować w postaci tłuszczu. Nieoczyszczone, bogate w błonnik, są natomiast z korzyścią dla organizmu przyswajane i przetwarzane.