Warto jeść kiełki

Warto jeść kiełki

W okresie zimy oraz w okresie wczesnowiosennym warto wprowadzić do swojego menu kiełki roślin. Są one bardzo bogatym źródłem witamin i niezbędnych dla organizmu składników mineralnych. Kiełki bez żadnych obaw mogą znaleźć się w diecie osób starszych, ale także i dzieci. Regularnie dodawane do potraw kiełki regulują ciśnienie krwi oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Są one bowiem bardzo bogatym źródłem potasu i saponiny. Kiełki zawierają także bardzo duże ilości witaminy C (garstka kiełków zawiera tyle witaminy C, ile zawiera 1 średniej wielkości cytryna) oraz żelaza. Tym samym kiełki zapobiegają anemii. Kiełki zawierają także wapń, siarkę i cynk. Dzięki zawartości tych składników działają bardzo korzystnie na stan włosów. Jedzenie kiełków jest polecane także jako środka chroniącego przed rakiem. Zawierają bowiem antyoksydanty usuwające z organizmu wolne rodniki, które mogą być przyczyną zachorowania na raka. Osoby, które dotknęły problemy gastryczne powinny jeść zwłaszcza kiełki pszenicy, rzodkiewki, soi oraz kiełki brokuła. Kiełki tych roślin mają działanie przeciwzapalne, działają na organizm także oczyszczająco. Tym samym poprawiają pracę jelit i wątroby. Można je także stosować w kuracjach oczyszczających organizm z toksyn. Jedząc kiełki wzmacniamy nie tylko swoje zdrowie, ale poprawiamy także urodę.