Warto jeść cebulę

Cebulę najczęściej wykorzystujemy w kuchni. Warzywo to jest jednak także cennym lekiem, który wykorzystywany był już przez starożytnych Egipcjan. W tej chwili wiemy, że jest to bardzo cenne, zdrowe, zawierające dużo składników mineralnych i witamin warzywo. Cebula zawiera duże ilości olejków eterycznych, które uwalniane są w trakcie jej krojenia. Olejki te działają podobnie do antybiotyków. Jest więc warzywem bardzo pomocnym w zwalczaniu bakterii i wirusów, które wywołują grypę lub przeziębienie. Zawarte w cebuli duże ilości witaminy C także pomagają w walce z infekcjami, ale podnoszą także naszą naturalną odporność, a przygotowany z niej syrop zwalcza kaszel. Cebula kryje w sobie o wiele więcej cennych właściwości. Jej regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu. Jedząc 1/2 surowej cebuli dziennie podniesiemy poziom tzw. dobrego cholesterolu, czyli jego frakcję HDL, a jednocześnie obniżymy poziom LDL. Cebula wspomaga także walkę ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. W cebuli znajduje się także kwercetyna. Substancja ta to silny przeciwutleniacz, dzięki któremu nie dochodzi do powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jako środek leczniczy możemy wykorzystywać ją nie tylko surową, ale także gotowaną. Surowej cebuli nie powinny jeść osoby chore na trzustkę, wątrobę oraz osoby z nadkwasotą i wrzodami żołądka.