ryby morskie jadalne

Kilka słów o cholesterolu

Kilka słów o cholesterolu

Dla komórek naszego organizmu niezbędnym składnikiem jest cholesterol. Bez cholesterolu niemożliwa jest produkcja hormonów płciowych, usprawnia budowę komórek, z których składa się nasz organizm, częściowo ponosi także odpowiedzialność za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jednak nadmiar cholesterolu, a właściwie lipoprotein, osadza się na ściankach naczyń krwionośnych. Staje się wówczas dla nas niebezpieczny, doprowadza bowiem do miażdżycy, czy udaru. Do nadmiaru cholesterolu przyczynia się przede wszystkim niezdrowe odżywianie się oraz niezdrowy tryb życia. Do wzrostu złego poziomu cholesterolu prowadzi spożywanie wysoko przetworzonej żywności, która pełna jest konserwantów i benzoesanu sodu. Do podniesienia poziomu cholesterolu przyczynia się także odżywianie się w fast foodach. Tego typu jedzenie zawiera bowiem bardzo duże ilości tłuszczów. Niekorzystnie na poziom złego cholesterolu wpływa także palenie papierosów, spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu oraz słodyczy. Nadmiar złego cholesterolu zagraża także osobom z chorobami nerek, nadciśnieniem i cukrzycą. Nadmierny poziom złego cholesterolu nie daje żadnych objawów. Dlatego zalecane jest przeprowadzanie badania poziomu cholesterolu u osób po 35 roku życia. Jeżeli wynik badania jest prawidłowy, kolejne badanie możemy zrobić po upływie 2 lat.