Prawidłowa dieta w chorobach układu krążenia i serca

Prawidłowa dieta w chorobach układu krążenia i serca

Cywilizacja, oprócz rozwoju technologii, nauki przyniosła ze sobą zagrożenia dla człowieka, w postaci wielu chorób, które dawniej występowały bardzo rzadko, a z pewnością nie dotyczyły setek tysięcy ludzi, jak to jest obecnie. Jedna z chorób cywilizacyjnych jest choroba układu krążenia i serca, a zmniejszeniu ilości kolejnych chorych może jedynie pomóc odpowiednia dieta, prowadzona pod nadzorem lekarza. Zadaniem takiej diety nie jest uzyskanie figury modelki, ale zdecydowane polepszenie stanu zdrowia. Dieta dla osoby chorej musi być odpowiednio zbilansowana, tak aby miała wszystkie wartości odżywcze, muszą być z niej wyeliminowane niepożądane składniki pokarmowe. W tym przypadku najwięcej zależy od pacjenta, od jego dyscypliny, ale w końcu to chodzi o jego komfort życia. Przede wszystkim pacjent musi wiedzieć, co dla niego jest szkodliwe, a co może jeść bez obaw. Niewskazane są tłuszcze takie jak smalec, słonina, masło. Mięso wołowe i wieprzowe powinno zostać zastąpione chudym drobiowym. Żółte sery, majonez, sosy również są nie wskazane. Mięso nie powinno być smażone, dozwolone jest duszenie, pieczenie, gotowanie na parze. Podobnie ryby. Jako dodatek do sałatek najlepsze są oliwa z oliwek i olej rzepakowy. Pożądanym efektem diety specjalnej powinno być obniżenie cholesterolu, zwiększenie ilości witamin C i E – antyoksydacyjnych, zwiększenie ilości potasu, chromu, magnezu, selenu i sodu. Wszystkie te elementy powinny w wystarczających ilościach pochodzić ze składników pokarmowych.