Papryka w diecie
Każda dieta, bez względu jaką wybierzemy, powinna być bogata w warzywa. Najlepszą przekąską, niskokaloryczną i bogatą w witaminy są cukinie i sałata, które powinny na stałe zagościć w naszym menu. Cudownym uzupełnieniem diety są papryki. Warzywo możemy jeść w najróżniejszych wariacjach, także w proszku, jako przyprawy. W niektórych krajach wyróżnia się prawie 20 gatunków papryk! Na naszym rynku dostępne są te w kilku kolorach, czerwone, zielone, żółte i pomarańczowe. Papryki są bogatym źródłem witaminy C, B, E, K i beta-karotenu. Możemy je jeść surowe jako przekąski lub dodatek do sałatek, wtedy mają najwięcej witamin. Ale nawet jeśli chcemy je przyrządzać jako gotowane potrawy, nie stracą wiele na wartości odżywczej. Powinniśmy unikać smażonych potraw, powodują wzdęcia. Czerwona papryka jest najbardziej bogata w beta-karoten, będzie idealnym warzywem dla osób dbających o ładny wygląd cery. Jest jednak najbardziej kalorycznym rodzajem papryki. Zielona papryka jest najmniej kaloryczna i zawiera dużą ilość witaminy E. Kapsaina, przyśpiesza przemianę materii i znajduje się w ostrej papryczce chilli. Polecana jest również osobom odchudzającym się, lecz w niewielkiej ilości. Pikantne warzywa działają też bakteriobójczo, a nawet przeciwbólowo.