Owoce i warzywa w diecie

Każda dieta i codzienny jadłospis powinien być urozmaicony. Organizm szybko przyzwyczaja się do tych samych składników na tyle, że nawet ulubione dotąd dania przestają w końcu smakować. Najłatwiej i najszybciej urozmaicać codzienny jadłospis owocami i warzywami. Wybór tych kolorowych smakołyków, zwłaszcza wiosną i latem, jest tak duży, że nie ma szans na nudę. Z owoców i warzyw można robić przeróżne sałatki i zaskakujące połączenia smakowe. Niektórzy mrożą swoje letnie zbiory malin i truskawek, aby całą zimę cieszyć się niezapomnianym smakiem lata. Z pomidorów na zimę można zrobić koncentrat do zupy i domowy keczup. Niemal wszystkie owoce nadają się na przetwory. Przepyszne soki i konfitury będą umilać jesienne wieczory. Najwięcej witamin jest jednak w surowych warzywach i owocach, dlatego lato i wiosnę należy wykorzystać pod tym względem maksymalnie. Warzywa i owoce dostarczają energii, zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i są zdrową i smaczną alternatywą dla słodyczy w upalne dni. Każdy powinien w swojej diecie pamiętać o warzywach i owocach jako naturalnej barierze ochronnej przed wirusami i chorobami. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Warto też pamiętać o tym, że większość warzyw i owoców zapewnia potrzebnych witamin i minerałów na tyle, że apteczne specyfiki są właściwie zbędnym wydatkiem.