Oczyszczanie organizmu na wiosnę

Każdy czeka na wiosnę z utęsknieniem wyczekując pierwszego cieplejszego powiewu wiatru, promieni słońca, świeżych warzyw i owoców. Wiosna jest też intensywnym przygotowaniem organizmu na lato. W większości to kobiety przykładają ogromną wagę do tego jak będą wyglądać w bikini na plaży i ten problem spędza im często sen z powiem. Wiosnę najlepiej rozpocząć od oczyszczenia organizmu z toksyn. Takie oczyszczanie polega na jedzeniu jedynie surowych warzyw i owoców oraz na piciu mineralnej wody. Zasada jest taka: jeść można tyle, ile się chce, byle były to same warzywa i owoce popijane wodą. Taka dieta oczyszczająca nie powinna dla zdrowia organizmu trwać dłużej niż 5 dni. Są tacy, którzy przedłużają ją do tygodnia albo i dłużej. Trzeba jednak pamiętać, że same owoce i warzywa nie dostarczą potrzebnych składników i mogą je jeszcze dodatkowo mogą wycieńczyć organizm jeśli zbyt długo tylko je się stosuje. Jednak dieta oczyszczająca ma też sporo plusów. Sprawia, że organizm regeneruje się po zimie. Ciało staje się lżejsze, pozbywa się nadmiaru wody i toksyn. To bardzo ważne także dla samopoczucia człowieka. Takiej diety jednak nie powinno stosować zbyt często. Aby dawała spektakularne efekty trzeba robić to z głowa i umiarem. Co za dużo, to nie zdrowo, a co w odpowiednich ilościach, to na pewno nie zaszkodzi.