O spożywaniu soli

O spożywaniu soli

Większość produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia zawiera sól. Dzienne dawka soli, którą powinniśmy spożyć wynosi 5 g, czyli około 1 łyżeczki. Tymczasem spożywamy jej znacznie więcej. Spożywania nadmiernej ilości soli jest jednak niebezpieczne dla naszego organizmu. W sklepach możemy wybierać pomiędzy solą kuchenną, czyli solą warzoną, która jest najbardziej popularna, solą morską i kamienną. Sól ta od pewnego czasu jest w naszym kraju wzbogacana jodem. Decydując się na sól warzoną zwróćmy uwagę, jaka jest w niej zawartość sodu, potasu i magnezu. Najlepsza jest taka, która zawiera mniej sodu, a więcej magnezu i potasu. Znacznie zdrowsza jest ciesząca się mniejszą popularnością sól kamienna. Jest produkowana w odmienny sposób od soli warzonej zawiera więc śladowe ilości mikroelementów, które są naszego organizmowi potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. W soli kamiennej znajdziemy jod, żelazo, magnez, cynk, potas i wapń. Spośród dostępnych na rynku rodzajów soli najbardziej zdrowa jest sól morska. Sól morska zawiera niewielką ilość chlorku sodu, ale za to zawiera dużo jodu, cynku, manganu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Wszyscy wiemy, że nadmiar soli jest dla nas szkodliwy, jej nadmiar przyczynia się między innymi do nadciśnienia. Warto jednak wiedzieć, że niedobór soli jest równie niebezpieczny.