Najzdrowsza dieta z okolic śródziemnomorskich

Najzdrowsza dieta z okolic śródziemnomorskich

Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich cieszą się dobrym zdrowiem, energią, długim życiem – z pewnością ma to związek z ich sposobem życia i żywienia, co również jest związane ze specyficznym klimatem w tym regionie. Francja, Włochy, Hiszpania, to kraje, w których jedzenie nam bardzo smakuje, a wiele przepisów przenosimy do swoich kuchni. Dieta śródziemnomorska jest lekka i lekkostrawna, bogata w wartości odżywcze, oparta na produktach świeżych, pochodzących głównie od lokalnych producentów. W codziennych posiłkach pojawiają się produkty sezonowe, nieprzetworzone, bez konserwantów. Już samo to ma wpływ na nasze zdrowie – nie dostarczamy do organizmu substancji szkodliwych, lecz same wartościowe składniki. Głównymi produktami w śródziemnomorskiej diecie są warzywa, owoce, ryby, owoce morza, kasze, makarony, pieczywo pełnoziarniste. Mięso, głównie jagnięcina, baranina, wołowina występują w posiłkach zimowych, kiedy zapotrzebowanie na energię zwiększa się. Wieprzowinę jada się tu rzadko. Dieta dostarcza więcej białek roślinnych niż zwierzęcych, co jest bardzo wskazane. Warzywa występują w posiłkach w postaci jak najmniej przetworzonej, najchętniej na surowo. Mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem. Do wszystkich potraw smażonych, duszonych, do sałatek, używana jest bardzo zdrowa oliwa z oliwek. A wino do posiłków, tylko podnosi smaki i poprawia trawienie.