Najważniejszy posiłek dnia

Zapytani o najważniejszy posiłek dnia dietetycy, odpowiedzą, że to śniadanie. Z zapytani dlaczego, szybko dodadzą, że to dostarcza organizmowi najważniejszą porcję energii, tuż po przebudzeniu, a więc po nocnej przerwie. W Polsce śniadania jada się około godziny 8 rano, przed pójściem do pracy. Mamy także drugie śniadania, czego nie spotkamy w innych kulturach, ale co śniadanie to obyczaj. I rzeczywiście, to co jadamy jako pierwszy posiłek, bardzo różni się. Śniadania bywają lekkie, jak np. muesli, jogurt czy płatki owsiane, albo odwrotnie, sycące, czasami skomplikowane. Najczęstszym polskim śniadaniem są duety ciepłego napoju z chlebem. Czyli kawa i kanapki. Z pewnością, taka opcja pojawi się także na drugie śniadanie. Polacy często przyrządzają jajecznicę jako poranny posiłek, dodając do niej różne dodatkowe składniki. Często przygotowują też zupę mleczną – ale pod wpływem krajów zachodnich, częściej teraz sięgamy po muesli albo płatki śniadaniowe. Ciepłe napoje za to są obowiązkowe, kawa i herbata to wyznacznik polskiego śniadania. W innych krajach, oczywiście, inne nawyki. Podczas gdy tradycyjne śniadanie angielskie jest tłuste, a w jego skład wchodzi bekon i grzanki, to we Francji śniadanie podawane jest na słodko. Drzemy, konfitury i rogaliki. Tutaj, także we Włoszech, napijemy się mocnej kawy. W Irlandii dostaniemy smażone kiełbaski wieprzowe, bekon i sadzone jajko. Śniadanie te jest tłuste i sycące, jest też czasochłonne w przygotowaniu.