Krótko o endometriozie

Bolesne miesiączki, ból w trakcie stosunku oraz nawracające stany zapalne mogą świadczyć o endometriozie. Endometriozę wywołuje nadmiernie rozrośnięta błona śluzowa, która wyściela jamę macicy. Nadmiernie rozrośnięta błona śluzowa zajmuje jajowody i jajniki stając się często przyczyną niepłodności. Leczenie endometriozy możemy wspomóc stosując odpowiednią dietę oraz ćwiczenia fizyczne. Dieta nie tylko zmniejsza ryzyko zachorowania na endometriozę, ale reguluje także pracę hormonów oraz przyczynia się do zmniejszenia dolegliwości bólowych. Dotykające kobiety z endometriozą stany zapalne pomoże złagodzić dieta, która jest bogata w antyoksydanty (selen, magnez, kwas foliowy oraz witaminy C, A i E). Bogatym źródłem antyoksydantów są owoce oraz świeże warzywa. Szczególnie cennym źródłem antyoksydantów są owoce cytrusowe, winogrona, czerwone buraczki, pomidory, papryka i marchewka. Panie cierpiące na endometriozą powinny wprowadzić do swojej diety także tłuste ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są makrele, łososie, tuńczyki i węgorze. Kwasów tłuszczowych omega-3 dostarczymy organizmowi także spożywając olej rzepakowy, z pestek dyni lub olej lniany. Wystarczy codziennie zjeść 3 łyżki tych olejów, aby zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na kwasy omega-3.