Krótko o anemii

Kłopoty z koncentracją i z zapamiętywaniem, zmęczenie, wypadanie włosów i łamiące się paznokcie mogą być jednymi z pierwszych objawów anemii. Anemia najczęściej dotyka kobiety. Do jej powstania przyczynia się zazwyczaj nieodpowiednia dieta, na anemię zapadają więc bardzo często kobiety regularnie stosujące diety odchudzające. Zagraża ona także paniom, które mają obfite miesiączki, często dotyka także kobiety w ciąży. Do powstania anemii przyczynia się także nieprawidłowe odżywianie. Bardzo wiele produktów spożywanych przez nas codziennie jest bogatych w żelazo. Wchłanianie żelaza z pokarmu utrudnia jednak teina, którą dostarczamy organizmowi pijąc herbatę, ale również fosforany, które obecne są w kupowanych przez nas wędlinach. Warto więc wprowadzić do swojej diety pokarmy, które ułatwiają wchłanianie żelaza. Spożywane kanapki warto wzbogacać dodatkiem papryki, rzeżuchy i natki z pietruszki, które zawierają ułatwiającą wchłanianie żelaza witaminę C. Nieodzownym składnikiem diety powinno być także czerwone mięso, ryby i kasze. Produkty te zawierają nie tylko żelazo, ale także ułatwiające jego wchłanianie witaminy. Bogatym źródłem żelaza są także warzywa i owoce. Z warzyw szczególnie cennym źródłem żelaza są brokuły, z owoców jabłka. Duże ilości żelaza zawierają także pestki dyni i czerwone buraczki.