Kapusta w roli głównej

Kapusta w roli głównej

Biała kapusta jest warzywem ogólnie dostępnym w Polsce. Na naszym rynku można ją nabyć przez cały rok. Dieta oparta na tym warzywie jest bezpieczna, może być stosowana przez wszystkie zdrowe osoby. Wadą jednak jest monotonność jak i konieczność stosowania diety niskokalorycznej po jej zakończeniu, bowiem może pojawić się efekt jo-jo. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem gdyż posiada ogromne źródła witaminy C, a ponadto w pozytywny sposób wpływa na prace jelit przyśpieszając przemianę materii. Ponadto jest tania, w związku z tym na taką dietę pod względem finansowym stać każdego. Dieta oparta jest na zupie, która przygotowywana jest z białej kapusty, pomidorów, cebuli, papryki, marchewki, selera naciowego oraz świeżych bądź suszonych ziół. Nie stosuje się w niej natomiast soli, tłuszczu, kostek rosołowych itp. Zupę spożywamy przez siedem dni, dodatkowo zjadamy również niskokaloryczne i bogate w wodę owoce, nie zapominając o piciu, co najmniej 2 litrów wody każdego dnia. Dieta dopuszcza spożywanie herbaty, kawy, ale bez cukru a także chudego i ugotowanego mięsa. Wszystkie porcje powinny być stosownie zmniejszone. Diety nie wolno przedłużać, ale można do niej powracać. Dieta kapuściana jest dietą skuteczną, która rzeczywiście pozwala na zrzucenie zbędnych kilogramów, jednak często skutkiem ubocznym jest efekt jo-jo.