Jak zdrowo schudnąć na wiosnę

Jak zdrowo schudnąć na wiosnę

Wiosna jest takim momentem w życiu wielu z nas, kiedy po długiej i uciążliwej zimie z radością czekamy na pierwsze cieplejsze dni, zrzucamy z siebie ciepłe okrycia wierzchnie i przymierzamy wiosenne kurtki i płaszczyki. Jednak wiele z nas ma poważny problem z wbiciem się zeszłoroczne ubrania lub tez w rozmiar, który nosiłyśmy jesienią, ponieważ zima zbyt często obfituje w przybieranie na wadze. Dlatego na wiosnę warto jest przejść na dietę, aby szybko, zdrowo i skutecznie schudnąć i latem założyć ulubione bikini, spódnice mini czy wymarzone spodenki. Przede wszystkim zacznijmy od wymiany produktów, które codziennie spożywamy, takich jak chleb pszenny na razowy, dzięki czemu poprawimy metabolizm, ponieważ zawiera on dużo błonnika, ale również ma mniej kalorii, czyli zyskujemy podwójnie. Makaron razowy, ryż brązowy, kasze gruboziarniste powinny zastąpić nam codzienną porcję ziemniaków, będzie to dużym krokiem do sukcesu naszej diety. Zrezygnujmy z potraw tłustych i smażonych a słodycze zastąpmy mniej kalorycznymi zdrowszymi przegryzkami takimi jak owoce czy też niskokaloryczne zamienniki, jak kisiel czy własnego wyrobu ciasto drożdżowe z niewielką ilością cukru. Żeby pobudzić metabolizm, należy pilnować regularności naszych posiłków, powinniśmy jeść regularnie co dwie, trzy godziny jednak posiłki powinny być nieduże.