Jak komponować posiłki, aby śniadanie spełniono swoją funkcję

Wiadomo już, że śniadanie trzeb jeść, bo daje energię na cały dzień, poprawa odporność i sprzyja odchudzaniu. Jednak śniadanie śniadaniu nierówne i trzeba wiedzieć co jeść, aby posiłek ten spełnił swoją funkcję. Tost z dżemem jedzony na stojąco i popity kawą to nie śniadanie. Podstawą powinny tutaj być węglowodany złożone czyli pełnoziarniste pieczywo. Dobrze jest też zjeść musli, czyli mieszanka płatków owsianych i owoców. Do tego odpowiednia porcja białka czyli chude wędliny, ser żółty, nie za tłuste mleko, jajka, pasty rybne itp. Niektóre z tych produktów są też źródłem zdrowych tłuszczy. Kolejny niezbędny składnik to warzywa i owoce dostarczające witamin i składników mineralnych. Do kanapek można dodać liść zielonej sałaty bądź kapusty pekińskiej, pomidor, ogórek, rzodkiewkę itp. Do musli można natomiast wkroić banana, dodać suszone śliwki bądź wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku. Jeśli ktoś ma więcej czasu, wato wieczorem przyrządzić sobie sałatki i surówki, które mogą być doskonałym dodatkiem. Najważniejszą zasadą przy komponowaniu śniadania jest urozmaicenie, bo tylko wtedy dostarczy się organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jedzenie zatem kanapek z szynką i masłem przez kilka dni z rzędu nie jest dobrym pomysłem. Produkty na śniadanie powinny być pełnowartościowe, świeże i smaczne.