Dieta przy chorobie wrzodowej

Czasy w których żyjemy są stresujące, życie w biegu, przy ciągłym braku czasu, czyli również jedzenie w biegu na tempo i jedzenie tak zwane śmieciowe mają bardzo zły wpływ na przewód pokarmowy. Jedną z dolegliwości spowodowaną właśnie tymi czynnikami są wrzody żołądka, które trapią bardzo wielu ludzi. Przyczyną wrzodów jest uszkodzenie śluzówki żołądka, przez pepsyny i nadmierną ilość kwasu żołądkowego – solnego. Kiedyś wrzody żołądka były przypadłością ludzi starszych, niestety tryb życia i ciągły pęd, brak snu i nieregularne posiłki, powoduje że na wrzody żołądka zapadają coraz młodsi ludzie. Pierwszymi objawami może być odbijanie się po każdym posiłku oraz pieczenie zgagi. Jeżeli dochodzi ból w okolicach żołądka, mdłości czy zaparcia powinni się przebadać. Jednak, jeżeli już jest zdiagnozowana choroba, oprócz leczenia farmakologicznego należy zadbać o lekkostrawną dietę. Posiłki nie mogą obciążać i podrażniać ścian żołądka. Wielu w dolegliwościach wrzodowych stosuje sok z surowych ziemniaków, tylko jedynie z upraw ekologicznych, który powinien łagodzić dolegliwości. W zamian można stosować wywar z łupin, który powstaje w następujący sposób. Trzeba wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach, a po obraniu łupiny wrzucić do tej samej wody i gotować jeszcze około dwudziestu minut i pijemy trzy razy dziennie po filiżance. Wrzodowcy powinni unikać tłustego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, bardzo zimnych czy też gorących napojów, ostrych potraw i smażonych. Zalecane są potrawy mleczne, mleko i jego przetwory, puree ziemniaczane, budynie, kisiele, galaretki.