Dieta prosto z Kaukazu

Azjatycka część Rosji, to tereny rzadko zamieszkałe przez ludność, warunki do życia są tam niezmiernie trudne, ze względu na niskie temperatury, trudna do uprawy ziemię. A jednak mieszkańcy Kaukazu, mimo ciągłej walki z naturą dożywają sędziwego wieku, a wiele chorób cywilizacyjnych ich nie dotyka. Badania ludności zamieszkującej te tereny wykazały, że kaukascy górale bardzo rzadko mają złamania kości, o osteoporozie nie ma w ogóle mowy, a nawet u bardzo starych ludzi, zawartość minerałów w kościach jest wręcz książkowa. Co sprawia, że mimo trudów życia, ci ludzie dożywają późnego wieku, właściwie w dobrym zdrowiu? Tajemnica tkwi właśnie w sposobie życia i odżywiania. Jako górale, miejscowa ludność przyzwyczajona jest od pokoleń do ciężkiego życia i wysiłku fizycznego. To właśnie wysiłek fizyczny utrzymuje kości w tak znakomitym stanie. Pokarmem społeczności kaukaskiej są głównie rośliny i nabiał. Zjada się tu duże ilości kaszy, która zastępuje pieczywo i mięso. Na codzienne posiłki składają się kozi ser, warzywa i owoce, do których używa się dużej ilości przypraw. Podstawowym dodatkiem do posiłków jest ostra pasta adżika, sporządzona z pomidorów, papryki i czosnku. Podobno to właśnie ten dodatek w kaukaskiej diecie warunkuje długowieczność i dobre zdrowie. Po raz kolejny okazuje się, że najlepszą dietą człowieka jest ciężka praca i skromne, ale zdrowe, naturalne jedzenie.