Dieta bogata w warzywa i owoce

Dla nikogo nie jest tajemnicą, iż warzywa i owoce są prawdziwą składnicą witamin. Jednak pomimo tego, że wciąż widzimy w telewizji i w Internecie autorytety mówiące o codziennym spożywaniu warzyw i tak to ignorujemy. Jest to głównie spowodowane brakiem czasu oraz naszymi przyzwyczajeniami. Gdy jesteśmy w pracy lub w trasie, bardzo często zależy nam na czasie, co odbija się na naszym układzie pokarmowym. Szybkie dania zakupione w przypadkowym barze nie zastąpią codziennej dawki witamin. A ich wartości odżywcze są trudne do określenia. Do najzdrowszych warzyw należą te, które nam najmniej smakują, czyli na przykład brokuły czy kalafior. Większość ludzi nie wie że te proste warzywa, które tak skrzętnie omijamy w sklepie, mają działanie przeciwnowotworowe. Ich przyrządzenie jest banalnie proste, najwięcej witamin oraz wartości odżywczych zachowujemy poddając warzywa procesowi gotowania. Kolejnym bardzo ważnym warzywem jest marchew, dostarcza ona naszemu organizmowi cenne składniki oraz wygładza pomarszczoną skórę. Warzywa takie jak groch czy soja zawierają sporą ilość białka. Jak widać nie musimy spożywać tłustych ciężkostrawnych potraw, aby dostarczyć naszemu organizmowi składników do prawidłowego funkcjonowania. W naszej diecie większość potraw powinna być wzbogacona o jak największą ilość warzyw.