Dieta białkowa – Pierra Dukana

Co prawda dieta Dukana może już nie jest aż taka popularna, jak jeszcze nie tak dawno, jednak ma nadal bardzo wielu zwolenników. Jest to dieta, która nie zmusza do liczenia kalorii, ani małych porcji. Dieta Dukana rozłożona jest na cztery fazy. Pierwsza – ataku, druga – naprzemienna, trzecia – utrwalenia i ostatnia – definitywna stabilizacja. Czyste białko przyspiesza metabolizm, który jest w chudym mięsie, wędlinach, rybach, odtłuszczonym nabiale. Drób powinien być pozbawiony skórki. Dużo białka jest jeszcze również w jajach, podrobach czy owocach morza. Wszystkie te produkty są podstawą diety proteinowej. Białko, które jest podstawa tej diety można jedynie wzbogacać takimi produktami jak cytryna czy korniszony dla poprawy smaku oraz przyprawy, takie jak musztarda, sól, ocet, pieprz, które pobudzają trawienie. Pierwsza faza, która trwa pięć dni – ataku – polega na jedzeniu jedynie tych produktów, które zostały wymienione. Właśnie w tej fazie jest największy spadek wagi. W drugiej fazie dodaje się surowe lub ugotowane warzywa, ta faza też trwa pięć dni. Obie fazy powinny być powtarzane, aż do chwili, kiedy osoba, która stosuje tą dietę dojdzie do upragnionej wagi. Faza utrwalania pozwala uniknąć efektu jojo i powinna trwać w zależności ilości straconych kilogramów, w przeliczeniu dziesięć dni za każdy stracony kilogram. Jadłospis uzupełnia się chlebem pełnoziarnistym, serem, ziemniakami, makaronem czy ryżem.