Czynniki wpływające na ukształtowanie naszego gustu smakowego

Czynniki wpływające na ukształtowanie naszego gustu smakowego

Chyba każdy z nas niejednokrotnie zastanawiał się, dlaczego lubi określone potrawy. Dlaczego tak bardzo smakuje mu rosół, a nienawidzi barszczu. Jak się okazuje, wpływ na to ma bardzo wiele czynników. Nasz gust kształtuję się już w okresie dzieciństwa. Wszyscy przecież pamiętamy smak potraw gotowanych przez naszą babcię. Już wtedy częstotliwość z jaką konsumowaliśmy daną potrawę decydowała o tym, co zostanie w naszym menu. Smak to jednak nie wszystko. Niektóre dania na pewno kojarzymy z pewnymi wydarzeniami, jak np. barszcz z wigilią. To również wpływa na nasz gust. Z pewnością zauważyliśmy, że jeśli wpajamy naszym pociechom, aby spożywały dużą ilość warzyw, po pewnym czasie same po nie sięgają. Ważne, aby podczas spożywania ulubionych posiłków mieć na względzie również nasze zdrowie. Od kiedy Polska wkroczyła na arenę międzynarodową, możemy zauważyć spora zmianę w naszych gustach kulinarnych. Jemy coraz więcej warzyw i coraz częściej unikamy ciężkich potraw. W pewien sposób mają na to wpływy modne aktualnie diety oraz trendy żywieniowe. Ważne, aby nie popadać ze skrajności w skrajność. To znaczy, że gdy zorientujemy się, że nasze ulubione potrawy są ciężko strawne, nie starajmy się zmienić z dnia na dzień rodzaju spożywanych przez nas pokarmów. Może być to ciężkim szokiem dla naszego organizmu.