Czym się kierować przy wyborze zdrowej żywności

Czym się kierować przy wyborze zdrowej żywności

Nie ma patentu, jak dobrze wybrać zdrową żywność. Będąc na placu targowym z pewnością mamy swoich zaprzyjaźnionych dostawców, którzy sprzedają żywność ze swoich upraw, wiemy co u kogo kupić. Ale czy w dużym sklepie podejmiemy właściwe decyzje? W dużych sklepach sieciowych pojawiły się już dawno wydzielone stoiska, na których oferowane są produkty pod nazwą ‘zdrowa żywność’. Na każdym z nich przeczytamy na etykiecie kto i gdzie je wyprodukował, dokładną listę składników, kalorii itp. Często oznakowane są one specjalnymi certyfikatami, potwierdzającymi składniki z ekologicznych i zdrowych upraw, czy hodowli. Przy wyborze jajek, zgodnie z wymogami unijnymi, mamy pełen opis kurzej fermy, sposób hodowli niosek. Jest to także ważne ze względów humanitarnych dotyczących hodowli zwierząt. Szukając zdrowych produktów na innych półkach, mamy możliwość poznania składników na etykietach. Jeżeli nie znajdziemy na nich ulepszaczy, poprawiaczy, substancji poprawiających trwałość oraz symboli zaczynających się od E, możemy mieć prawie pewność, że są to dobre produkty. Gorzej z ulubionymi przez na produktami light – okazuje się, że nie są wcale ani zdrowe, ani light. Cukier, tłuszcz, zastępowane są substancjami, które z troską o nasze zdrowie mają niewiele wspólnego. A przede wszystkim, kierujmy się zdrowym rozsądkiem.