Czy w dzisiejszych czasach istnieje naprawdę zdrowa żywność

Mając nawet kilka certyfikatów na opakowaniu danego produktu, potwierdzających jego pochodzenie i jakość, tak do końca nigdy nie będziemy wiedzieli czy to naprawdę jest zdrowa żywność. Jeżeli chcemy mieć pewność, że to co kupujemy i jemy jest naprawdę dobre i odżywcze, powinniśmy jak najwięcej korzystać z możliwości jedzenia posiłków podczas wakacyjnych wyjazdów, które często spędzamy w różnych regionach Polski, gdzie znajdziemy wielu producentów żywności produkujących ją metodami tradycyjnymi, konwencjonalnymi, naturalnymi, bez środków chemicznych i innych szkodliwych substancji. Jeżeli chcemy zjeść naprawdę zdrowy i dobry ser na Podhalu, to tylko w bacówce, gdzie możemy przy okazji podpatrzeć sposób produkcji tego smakołyku. Do tego, który sprzedawany jest w budkach przy drodze można mieć już pewne wątpliwości. Jak wypić dobre mleko, to tylko w gospodarstwie, gdzie krowy pasą się na pachnącej łące, mają do dyspozycji kwiaty, zioła. Jak pieczone mięso wieprzowe, to tylko w gospodarstwie, gdzie możemy zobaczyć jak świnki są hodowane i czym karmione – przecież to co zwierzęta hodowlane jedzą ma bardzo duży wpływ na jakość ich mięsa. Jajecznica na boczku z jajek od kur, które przez cały dzień spacerują po okolicy wybierając co lepsze kąski, nie ma porównania do tej zrobionej z jajek z supermarketu. Smak, zapach… I tak dalej, można przykłady zdrowej żywności mnożyć, szkoda, że nie mamy takich możliwości na co dzień.