Chleb w diecie
Każdy, kto rozpoczyna lub jest od dawna na diecie, stara się unikać pieczywa i chleba. Coraz więcej ludzi rezygnuje z pieczywa, ponieważ taki posiłek tuczy. Zdania na ten temat są podzielone tak samo, jak rodzaje chleba. Jedne gatunku faktycznie nie służą naszemu zdrowiu, są tuczące i mało sycące, inne wręcz odwrotnie. Jakie są więc plusy jedzenia chleba? Przede wszystkim, zawiera dużo błonnika, a więc dba o naszą sylwetkę – błonnik ma istotny wpływ na przyśpieszanie przemiany materii. Najwięcej błonnika jest w chlebie razowym, który jest też bardzo syty. Jedzmy go ostrożnie, na przykład długo żując. Chleb razowy jest dobrym uzupełnieniem diety. Można zjeść do 4 kromek dziennie bez obawy przed przybraniem na wadze. Chleb pszenny ma niewiele błonnika i jedzony w nadmiarze może tuczyć. Polecić go można osobom z problemami trawiennymi, gdyż jest łatwostrawny. Jeśli wybieramy chleb na zakwasie, powinniśmy wiedzieć, że poprawia on trawienie i pracę jelit, chroni przed nowotworami – a to wszystko dzięki zakwasowi mlekowemu na którym jest wypiekany. Dobry chleb powinien wytrzymywać kilka dni. Jeśli nasz chleb się kruszy na drugi dzień, a nie jest gliniasty, to możemy być pewni, że jest słabej jakości. Wybierajmy więc chleb z małych lokalnych piekarni, jeśli chcemy mieć gwarancję dobrego produktu.