Brak witaminy D w codziennej diecie

Na co dzień mało mówimy o zaletach witaminy D. Tak naprawdę bardzo niewiele wiemy o tej witaminie, a jest ona kluczowa w codziennej diecie. Nasz klimat stale się zmienia i poprzez to jesteśmy narażeni na brak tej witaminy. Dlaczego? Witamina D produkowana jest dzięki energii słonecznej, której w naszym kraju jest coraz mniej. Jak zatem chronić się przed jej niedoborem? Słońce produkuje tę witaminę, co przyswajane jest przez skórę na nią wystawioną. Jej zalety dostrzec można na wielu płaszczyznach. Korzystnie wpływa na układ kostny, jej skład i gęstość. Dobrze działa także na układ odpornościowy poprzez działanie antybakteryjne oraz wzmacnia nasz układ nerwowy czyli mózg. Na brak witaminy D jesteśmy narażeni w jesiennych i zimowych miesiącach, kiedy brak jest słońca. Ludzie mieszkający w Skandynawii już rozwiązali ten problem. Duża ilość witaminy D dodawana jest do produktów mlecznych – jogurtów i kefirów. Lekarze przestrzegają, że stosowanie wysokich filtrów, także przyczynia się do zmniejszonego wchłaniania tej witaminy. Najgorsze skutki niedoboru tej witaminy mogą wystąpić u dzieci w fazie wzrostu. Jedną z chorób jest krzywica. U osób starszych niedobór witaminy D może spowodować, że kości mogą być bardziej łamliwe a układ nerwowy bardziej narażony na neurodegeneracyjne procesy.